Scapa de 3 blocaje mentale care impiedica succesul afacerii tale

3 blocaje

Scapă de 3 blocaje mentale care împiedică succesul afacerii tale

Reacția viscerală la schimbare, la risc este refuzul de a merge mai departe, protejarea de orice ar putea să ne pună în pericol și acest lucru înseamnă blocaje mentale.

Viața de freelancer, antreprenor sau soloprenor este mult mai expusă nesiguranței comparativ cu cea a unui angajat.

Din această cauză găsim involuntar diferite bariere pentru a nu face un pas curajos pentru a ieși dintr-o situație. Paradoxal, dacă stăm pe loc, nu reușim să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm. Din contră, stând pe loc crește starea de anxietate, de neîncredere în noi, de frustrare. Doar acțiunea este cea care ne ajută să ieșim din situația în care ne aflăm.

Problema este că nu reușim să trecem la acțiune din cauza unor blocaje mentale și acest lucru ne adâncește starea de anxietate, de frustrare, de nemulțumire și nu reușim să trecem la acțiune.

M-am confruntat și eu cu aceste blocaje la începutul vieții de soloprenor și am învățat să găsesc mecanisme pentru a le depăși.

Regăsesc frecvent aceleași blocaje în comunitatea antreprenorilor și la clienții mei. Iată cele mai frecvente blocaje mentale care apar și ne opresc să avem succes.

1. Lipsa curajului de a contacta clienții.

Am remarcat că are două cauze.

  • Lipsa clarității, nu știi care sunt clienții care au nevoie de tine și te blochezi fiindcă nu știi încotro să o iei, de unde să începi. Dacă vrei să descoperi nișa ta de clienți, accesează acest link.
  • Frica de eșec. Îți este teamă că vei fi refuzat și amintirile sentimentelor pe care le-ai avut când ai mai avut neîmpliniri pur și simplu te opresc să acționezi.

Modul meu de a gestiona frica este să îmi spun că acest cuvânt se folosește doar atunci când consecințele acțiunii au ca rezultat moartea. Și cum contactarea unor clienți nu este atât de periculoasă, transform afirmația într-o întrebare. Ce se întâmplă dacă voi contacta acești clienți?

De aici fac o listă cu potențiale consecințe, bune și mai puțin bune. Și așa creez un plan de acțiuni pentru contracararea neplăcerilor. Dintr-o dată am trecut de la paralizie din cauza fricii la un plan de acțiuni pentru rezolvarea unor consecințe neplăcute.

Această abordare scade nivelul de anxietate pentru că simt că sunt în control. Îmi păstrez focusul strict pe ceea ce depinde de mine și ignor ceea ce nu pot controla ca să nu mă încarc inutil emoțional.

2. Sindromul impostorului sau nu sunt suficient de bun pentru a ca acest client să cumpere de la mine.

O altă variantă este “Cine sunt eu ca să dau sfaturi pe tema asta, alții sunt mai buni și clientul o să cumpere de la ei“. Una din consecințe este că scădem tarifele de teamă să nu fim refuzați.

Abordarea mea în cazul acesta a mers în două direcții.

  • Să îmi conștientizez valoarea și valorile personale. Atunci când știi cine ești și pentru ce ai făcut alegerea de a lucra independent, capeți încredere în tine.
  • Să am diverse pachete de servicii astfel încât să pot oferi niveluri diferite de preț în funcție de valoarea pe care o dau fiecăruia. Un material scris pe tema stabilirii nișei de clienți este mult mai ieftin decât un program individual de coaching.

3. Nu îmi place să mă gândesc la bani pentru serviciul meu pentru că o fac din pasiune.

Este o situație pe care o întâlnesc deseori la cei care ghidează clienții (terapeuți, coach, traineri, nutriționiști, stiliști, designeri etc).

Majoritatea au început afacerea din pasiunea pe care o au față de ceea ce fac și față de oameni. Simt că acest lucru le dă sens vieții. Asocierea acestuia cu banii de multe ori produce o ruptură din cauza unor idei preconcepute privind banii.

În cultura noastră dar nu numai, am crescut cu proverbe care aruncă o lumină negativă asupra banilor. “Banul e ochiul dracului”, “Sărac și cinstit” etc. Relația noastră cu banul este una complexă.

Pentru mine punctul culminant a fost conștientizarea faptului că nu poți trăi din ceea ce faci cu pasiune dacă nu ai o abordare de tip antreprenorial. Acest lucru înseamnă să decizi dacă vrei să transformi pasiunea într-o afacere profitabilă sau rămâi doar la nivelul unui hobby.

Odată ce ai luat decizia că vrei o afacere, mentalitatea ți se schimbă, discuți în termeni de strategie, de bugete fără a renunța să pui pasiune în ceea ce faci.

Cu siguranță că există și alte blocaje mentale care blochează succesul antreprenorilor. Important este să le conștientizăm și să acționăm pentru a găsi soluții.

Am demarat un grup privat pe facebook cu informații pentru freelanceri și antreprenori, Business UPcelerator. Te invit să te înscrii https://www.facebook.com/groups/businessupcelerator

Dacă vrei să discutăm despre cum poți trece de blocajele tale pentru a accelera afacerea în 2022, te poți programa la o discuție cu mine folosind acest LINK. 

(Visited 122 times, 1 visits today)