Rețete culinare cu uleiurile esențiale doTERRA

Uleiurile esențiale sunt o variantă sănătoasă de a condimenta alimentele și băuturile. Putem regăsi bucuria resimțită când le folosim aromatic și în mâncare. Există nenumărate rețete în care uleiurile esențiale au atât rolul de a fi condiment, cât și un rol terapeutic în funcție de proprietățile lor.
În afară de utilizarea aromatică și cutanată, uleiurile esențiale doTERRA pot fi folosite și intern, la diverse rețete culinare, pentru un plus de energie sau în terapia diverselor afecțiuni, cum ar fi cele ce țin de sistemul digestiv. Pentru a asigura siguranța alimentară a uleiurilor esențiale, doTERRA a ales un sistem de certificare foarte strict CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade) ceea ce indică că nu există substanțe în adaos, ingrediente sintetice sau contaminări nocive. Certificarea se face prin spectrometrie de masă, gaz cromatografie, spectroscopie în infraroșu, evaluare organoleptică, testarea pentru identificarea microorganismelor, metalelor grele și pesticidelor.
După aceste explicații științifice menite să ne asigure că putem consuma uleiurile doTERRA intern în siguranță, voi dezvălui câteva din întrebuințările uleiurilor în băuturi și mâncăruri.
Uleiurile esențiale în băuturi
Uleiurile esențiale cel mai frecvent folosite în pregătirea băuturilor sunt Wild Orange, Lemon, Lemongrass, Ienupăr, Grapefruit, Cassia. Putem pune 2-3 picături de ulei de Wild Orange în sticla de apă de 1 l pe care o bem în timpul zilei și vom fi plini de energie. Fiind foarte concentrate, proporția uleiurilor trebuie să fie 1 picătură la 125 ml de lichid și să nu depășească 3 picături pe zi.
Smoothie cu Wild Orange şi Ienupăr
- 1 banană congelată
- 200 g afine sau căpșuni congelate
- 300 ml lapte de migdale
- 1 picătură de Wild Orange
- 1 picătură de Ienupăr
O cană de ceai cald se poate aromatiza cu 1 picătură din amestecul Onguard. Gustul de scorțisoară, anason și citrice va da un gust aparte acestui ceai.
Uleiurile esențiale în mâncare
La micul dejun putem adăuga 1 picătură din amestecul Onguard în fulgi sau terci.
Uleiul de măsline se poate aromatiza cu oregano sau măghiran. Într-o sticlă de 1 l de ulei de măsline adăugați 2 picături de ulei de oregano sau măghiran. Dacă doriți să fie mai aromat, puteți adăuga picături suplimentare, însă câte una pentru a verifica dacă este ceea ce vă doriți. Acest ulei va fi delicios la paste sau pizza.
Marinată cu ulei esenţial de ghimbir
- 4 linguri de ulei de măsline
- ½ lămâie verde
- ½ linguriță de sare
- piper după gust
- 2 bucăți de ceapă verde
- 1 linguriță mentă uscată sau proaspătă
- 1 picătură de ulei esenţial de ghimbir
Pentru pește, folosiți orice file de pește, îl tăiați în fâșii și îl lăsați la marinat 4 ore. Poate fi mâncat ca atare, marinata gătind practic peștele. Atenție, nu mâncați pește gătit în acest fel dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați.
Vinaigrette cu ulei esenţial de oregano
- 1 linguriță muștar Dijon sau muștarul preferat
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță de apă
- sare după gust
- 1 picătură ulei esenţial de oregano
Puneți ingredientele într-un borcan cu capac și îl agitați până când obțineți consistența sosului de salată. Dacă este prea gros puteți adăuga apă sau suc de lămâie. Delicios cu o salată verde!
Vedeta deserturilor este uleiul Wild Orange. Folosiți 1 picătură de Wild Orange la 125 grame aluat de brioșe și veți obține un desert foarte aromat.
Posibilitățile de utilizare a uleiurilor esențiale sunt nenumărate. Este suficient să începeți această aventură și veți inventa numeroase alte rețete! Poftă bună!