Îngrijirea şi nutriţia mămicilor după sarcină

Venirea unui copil în viața noastră, a femeilor, este un prag de trecere la un alt stadiu al vieții noastre. Realizăm că am reușit să creem viața, practic, un miracol. Odată cu bucuria venirii unui copil vin și întrebările, îndoielile. Câte mămici nu și-au pus întrebarea dacă fac bine ce fac atunci când cel mic are colici sau când să diversifice hrana. Cât timp e bine să-l hrănim la sân, când e bine să revenim la serviciu? Mămicile trec printr-un adevărat carusel al emoțiilor, dată fiind responsabilitatea venirii copilului.
Iar modificările nu sunt doar la nivel emoțional, ci și la nivelul corpului. Multe femei remarcă că au luat în greutate în timpul sarcinii și nu mai reușesc să dea jos cum reușeau înainte de sarcină. Și astfel vedem femei cochete înainte de sarcină, începând să poarte haine largi care să le ascundă formele de după naștere. Unora dintre ele le scade stima de sine și pot deveni chiar depresive atunci când hainele din dulap nu le mai încap, magazinele de unde cumpărau, de obicei, haine nu au modelele favorite pe măsura lor. De aici nu e decât un pas până la evitarea ieșirilor cu prietenele sau în oraș.
Dar nu trebuie să fie așa. Există soluții pentru ca mămicile să revină în formă. E suficient să ia decizia să o facă și să apeleze la ajutorul unui specialist în nutriție. Astăzi stăm de vorba cu Elena Coșbuc, nutriționist specializat în slăbirea mămicilor după naștere.
Adriana Radu: Cum ți-a venit ideea să creezi un program de slăbit pentru mămicile aflate după sarcină?
Elena Coşbuc: Ideea mi-a venit simplu, pentru că înțeleg ce simte și cum se simte o proaspătă mămică. Am trecut și eu prin sarcină, naștere, post-partum și depresia care însoțește această etapă. Deși îmi planificasem cu doctora mea să nu iau mai mult de 12 kilograme, și am mâncat destul de sănătos în sarcina, am luat 22 de kilograme, iar după naștere am rămas cu 17 kilograme. Când m-am urcat prima dată pe cântar am început să plâng! Însă după șase luni de la naștere revenisem la greutatea mea de dinainte de sarcină. Desigur, m-au ajutat foarte cunoștințele de nutriție, și faptul că am combinat o alimentație sănătoasă cu sport. Însă cunosc mămici care și la doi ani după naștere nu reușesc să slăbească, ba dimpotrivă, adaugă kilograme în plus. Așa că dacă eu am reușit, m-am gândit să ajut și alte mămici să slăbească, să se simtă din nou feminine și în formă maximă.
A.R.: Ce se întâmplă în corpul femeilor înainte și după naștere?
E.C.: În timpul sarcinii și după naștere se produc enorm de multe schimbări în corpul unei femei! Au loc furtuni hormonale intense, grețuri, vărsături, pofte alimentare, schimbări de dispoziție, fluctuații de glicemie, retenție hidrică, edeme, vergeturi, diverse dureri datorate deplasării organelor interne și a deschiderii oaselor în vederea nașterii, și multe altele. Ceea ce duce la îngrășare este creșterea ratei metabolice, pe fondul furtunii hormonale, care duce la creșterea necesarul de calorii de care are nevoie organismul pentru a produce energie și a funcționa corect. În timpul sarcinii grăsimea se depune în special pe burtă, fese și coapse.
Până în săptămâna 15 de sarcină, rata metabolică crește foarte mult, culminând în trimestrul trei de sarcină. Dacă la începutul sarcinii o graviduţă are nevoie de circa 1.800 de calorii pe zi, de 2.200 de calorii pe zi în trimestul al doilea, în trimestrul al treilea are nevoie deja de 2.400 de calorii pentru a asigura dezvoltarea corectă a bebelușului. Însă caloriile nu sunt totul! Pentru că dacă mămică consumă mâncare procesată, junk food sau multe dulciuri, nu va oferi copilului său nutrienții de care are nevoie, astfel că acesta va lua din rezervele mamei pentru a se putea dezvolta. Iar după sarcină, mama rămâne cu carențe de vitamine sau minerale și cu multe kilograme în plus.
Multe mămici se sperie când văd că s-au îngrășat, și, după ce că au deja carențe, încep regimuri de slăbire drastice, care, pe românește, le pun pe butuci: se înfometează și rămân rapid fără lapte, fac insomnie, devin anxioase și, în final, intră în depresie și renunţă la a mai încerca să revină la o greutate optimă.
A.R.: Care sunt barierele care ne împiedică să slăbim după naștere?
E.C.: Barierele sunt doar în propria noastră minte! Orice mămică poate slabi frumos și sănătos după naștere, mâncând sănătos, hidratându-se, dormind suficient și făcând un pic de mișcare. Dar, așa cum am spus și mai sus, multe mămici se sperie și vor să scape rapid de kilogramele în plus, așa că țin „diete minune” găsite prin grupurile de pe internet. Acestea sunt foarte periculoase de fapt, atât pentru mămică, cât și pentru copil, pentru că nu le oferă nutrienții de care au nevoie. Atunci mama pierde laptele, copilul urlă de foame, face colici, nu doarme noaptea, mama devine stresată și se aruncă în borcanul cu nutella, și uite așa se intră într-un cerc vicios. Însă, există și un mod organic, sănătos, de a reveni la o silueta optimă și echilibrată, despre care am să vorbesc mai departe.
A.R.: Există diferențe în abordarea unui program în funcție de vârsta mămicii?
E.C.: În general, o mămică tânără nu are nici un fel de probleme în a pierde în greutate după naștere. De fapt, mare parte din mămici revin în mod natural la greutatea inițială, fără să facă mare lucru, unele fără nici un fel de dietă. Ține mai mult de cât de rapid e metabolismul fiecăreia decât de vârstă. Sigur, dacă o mămică mânca sănătos și făcea sport și înainte de sarcina, sau chiar și în timpul sarcinii, va avea șanse mult mai mari să scape rapid de kilograme, decât o mămică sedentară, care a intrat în sarcina cu câteva kilograme în plus.
Programul dezvoltat de mine se axează mai mult pe adoptarea unui stil de viață sănătos, de aceea nici nu l-am numit dietă. Atunci când mănânci mâncare sănătoasă, când combini în mod corect alimentele la fiecare masă, când ai în farfurie toți nutrienții necesari și când te hidratezi corect, corpul revine de la sine într-o stare de armonie. Și nu vorbesc numai de greutate, ci și de echilibru hormonal, de sănătatea pielii, a părului și a unghiilor, de nivelul ridicat de energie pe parcursul zilei, de starea de bine și de bucurie, care impactează direct și starea bebelușului și a întregii familii.
Pentru că, de ce să n-o spunem pe bune, femeia este stâlpul familiei și sursă de echilibru a acesteia. Fac o mică paranteză aici să menționez că mi-aș dori că și soții să citească aceste rânduri și să înțeleagă că dacă vor ca soția lor să redevină suplă și sexy, să le gătească și ei o cină sănătoasă, să le încurajeze să își ia timp pentru ele, să le încurajeze să se odihnească, să le faciliteze un masaj, o ședință de nutriție cu un specialist, să cumpere mâncare sănătoasă în casă și așa mai departe.
Revenind la subiect, după vârstă de 35 de ani, o femeie își revine mai greu după sarcină, pentru simplul motiv că organismul a intrat deja într-o uzură normală. Metabolismul la ele este ceva mai încetinit, și rămâne încetinit câteva săptămâni după naștere și din cauza schimbărilor hormonale din sarcină. Însă cu răbdare și o alimentație corectă, sănătoasă, pot ajunge la greutatea dorită. Nimic nu se întâmplă peste noapte! Deseori le spun clientelor mele că așa cum le-a luat câteva luni să pună kilogramele, este nevoie tot de câteva luni să le dea jos.
A.R.: Spune-ne în câteva cuvinte în ce constă programul tău „Mămică în formă”?
E.C.: Programul dezvoltat de mine se numește simplu „Mămică în formă”, pentru că acesta este scopul său, să readucă mămicile la silueta pe care și-o doresc. Nu l-am numit dietă, pentru că nu vreau să ducă cu gândul la stresul unei diete cu frunze și carne fiartă de pui. Dimpotrivă, programul meu oferă o bucurie a simțurilor, fiind bazat în mare parte pe dieta mediteraneană, cu bunătăți precum frigărui de haloumi și legume, peşte cu legume, paste integrale cu sosuri aromate, salate vitaminizante, înghețate de fructe făcute în casă și alte bunătăți. Folosim intens ulei de măsline, avocado, migdale, iaurturi, fructe de pădure, peşte, legume și fructe de sezon. Mămicile se pot bucura de 4 sau 5 mese pe zi, toate foarte sănătoase, prin care își iau toți nutrienţii de care au zilnic: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale, fibre și enzime. Față de dietele „minune” care te privează de nutrienții esențiali și slăbeșți rapid, dar nesănătos, acest program este făcut să corecteze posibilele carențe din sarcină și să echilibreze întregul corp.
Să vă explic și cum lucrez cu clientele mele. Pentru că este pandemie și vrem să ne protejăm și pe noi și pe bebeluși, am ales să ne întâlnim online, unde discutăm despre greutatea actuală, eventualele probleme medicale existente, obiceiurile alimentare existente, cât doarme mămică, câtă apă consumă, ce îi place sau nu îi place să mănânce. Ulterior, eu îi pregătesc meniul pe 1 sau 2 săptămâni și începem treaba! Eu sunt acolo în permanenţă, când au nelămuriri sau întrebări. Apoi, ne vedem regulat pentru a discuta despre cum merge programul, facem măsurători pe parcurs, iar la final sărbătorim împreună succesul. Am mămici care s-au ținut corect de program și au reușit să slăbească și 2 kilograme pe săptămână! Adică în 2 luni au reușit să scadă 12 kilograme, fără să se priveze de mâncare, fără să rămână fără lapte și fără să-și streseze bebelușul.
În final, vreau să le rog pe mămici să nu dispere după naștere dacă văd că au rămas cu kilograme în plus, și mai ales să nu se arunce în diete restrictive. O mamă care alăptează are nevoie să consume ceva mai multe calorii pe zi, însă și alăptarea ajută, arzând circa 500 de calorii în plus. Adoptarea unei alimentații sănătoase aduce și un aport caloric potrivit, dar și toți nutrienții de care are nevoie mama și copilul. Pe de altă parte, în timpul alăptării trebuiesc evitate anumite alimente care fermentează și creează balonare, dar trebuie și un aport optim de fibre pentru a evita constipația, vitamine și minerale din belșug, grăsimi bune, proteine de calitate, carbohidrați complecși.
Dieta prin eliminarea carbohidraților este de departe cea mai devastatoare pentru proaspetele mămici, care deja dorm puțin, astfel că nevoia de carbohidrați, principala sursă de energie a corpului, și mai ales a creierului, crește. Slăbitul după sarcină este o misiune complicată, așa că este mai bine să se facă cu ajutorul unui specialist.
Ce mi-am propus eu să fac diferit prin programul „Mămică în formă” este să ghidez mămicile să îmbrățișeze un stil de viață sănătos, pentru că silueta nu este totul. Desigur că toate vor să fie sănătoase pentru copiii lor și peste 5, 10 sau 30 de ani!