Cum să creşti un adult sănătos emoţional

Creșterea copilului este una dintre cele mai grele provocări din viață. Este o treabă grea care nu se termină niciodată și necesită îmbunătățire permanentă. Potrivit Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, relația dintre copii și părinții lor este una dintre cele mai importante relații din viața lor, de multe ori durează până la maturitate și contribuie la o dezvoltare sănătoasă în timpul adolescenței. Nicio relație nu este perfectă, dar dacă simți că legătura cu copilul tău este tensionată, există pași pe care îi poți lua pentru a cultiva o relație puternică.
Am vorbit cu dr. Casey Gamboni, terapeut și membru al Programului de Căsătorie și Terapie Familială de la The Family Institute de la Northwestern University și am consultat ghiduri oferite de Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, Centers for Disease Control și Prevention (CDC) și Departamentul de Educație din SUA, pentru a înțelege cum părinții pot favoriza o relație mai sănătoasă și mai puternică cu copiii lor.
Ascultă-i
Pentru a construi o relație cu copilul tău care va rezista testului timpului pe măsură ce vor deveni adulți, Gamboni sugerează să înveți să asculți mai mult în mod activ și să renunţi mai des la comenzi. „Cred că ceva care ar putea fi benefic pentru copii sau adulți este doar să îi ascultăm, spre deosebire de a le spune ce să facă”, a spus Gamboni. „Știu că este o schimbare uriașă pentru adulții emergenți, deoarece părinții fac mult mai puțin să-i spună copilului lor ce trebuie să facă în timp ce ascultă și obțin informații de la copilul lor, dar cred că abilitățile de ascultare activă de bază vor parcurge un drum foarte lung.”
Împuterniciți-i
Gamboni recomandă să proiectezi mai puțină putere și să permiți copilului tău să se simtă împuternicit prin luarea propriilor decizii. „Ceea ce ar putea cu adevărat să difuzeze tensiunea sau să scadă potențialul ofensiv este să fuzioneze doar diferențialul de putere”, a spus Gamboni. „Când tânărul de 18 sau 20 de ani intră într-adevăr în propriile lor decizii, ei câștigă încredere în ei înșiși. Cred că ceva ce ar putea face părinții pentru a-și ajuta copilul să câștige puterea și capacitatea este să nu mai proiecteze puterea asupra lor, așa cum, cândva când își creşteau copilul sub vârsta de 18 ani.”
Arătați curiozitate pentru interesele lor, punând întrebări
Indiferent dacă este vorba de o abilitate distractivă pe care au stăpânit-o sau de o cursă online interesantă, atunci când copilul tău împărtășește interesul pentru ceva nou, poartă o conversație pentru a arăta că eşti entuziasmat şi interesat de fericirea lor. „Dacă copilul tău abordează un subiect cu care nu eşti foarte familiarizat, o modalitate de a-şi arăta interesul este doar de a pune întrebări într-o manieră politicoasă, non-defensivă”, a spus Gamboni. „Cred că oamenilor le place să joace un rol de expert într-o anumită măsură, iar un lucru care ar putea crește încrederea copilului este ca părinții să creeze un spațiu primitor și sigur pentru ei să educe. Părintele ar putea face asta ascultând activ, punând întrebări și parafrazând și reflectând ceea ce aud.”
Ajută-i să navigheze în viață social și emoțional
Controlul fiecărui aspect al vieții copilului tău nu îi va ajuta să crească în adulți bine pregătiţi, iar aici ar trebui să le creaţi contextul necesar pentru a-i ajuta să navigheze în viață social și emoțional. Potrivit Biroului Afaceri al Populației al Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din SUA, părinții au mai multă influență decât colegii asupra deciziilor importante luate de copiii lor, inclusiv dacă fumează, consumă alcool sau droguri. Părinții ar trebui să îşi ofere sprijinul și afecțiunea necesare pentru a-și ajuta copiii să înțeleagă modul în care alegerile lor le pot afecta sănătatea și bunăstarea.
Permiteți-le să facă greșeli
Majoritatea părinților vor să îşi vadă copilul realizând repere importante, evitând în același timp capcanele vieții. Dar toată lumea face greșeli. Gamboni sugerează să îi permiți copilului tău să mai facă greșeli, deoarece, în cele din urmă, cel mai probabil vor câștiga mai mult decât vor pierde. „Trebuie să-ți faci copilul să învețe din greșeli”, a spus Gamboni. „Chiar dacă nu sunteți de acord cu decizia, chiar dacă revine la impact negativ asupra acestora, este totuși o oportunitate de învățare pentru copil.”
Ghidaţi, dar nu controlați
Potrivit Departamentului Educației din SUA, menținerea unei relații sănătoase cu copilul tău adolescent înseamnă a ști când să aplici regulile și când să permiți libertatea. Cel mai simplu mod de a atinge acest echilibru este să înveți să ghidezi, fără să controlezi. Copilul tău trebuie să învețe să încerce diferite lucruri și să facă greșeli, dar are nevoie și de îndrumări despre cum să evite alunecările dăunătoare. Departamentul Educației din SUA recomandă să pui întrebări care să ajute copilul să se gândească la rezultatele acțiunilor lor.
Nu deschideţi conversații care îi vor face să se simtă depreciaţi
Dacă există anumite subiecte pe care copilul tău urăște să le discute – cum ar fi întrebările despre când vor avea copii sau se vor căsători – nu mai deschide acest tip de conversații. Ignorându-i emoțiile, îi poți face să se simtă depreciaţi. „Fiecare copil are un impact diferit, ceea ce înseamnă că fiecare copil va avea subiectele sale sau modul în care lucrurile li se prezintă, care îi vor face să se simtă mici şi depreciaţi”, a spus Gamboni. „De multe ori, un părinte știe care sunt aceste subiecte. Este o chestiune de apropiere.”
Cunoaște-i
Îţi sună cunoscut fraza „Parcă nici nu te mai știu?”. Șansele sunt, ca părinte, să te simți și tu așa deoarece copilul tău se schimbă pentru totdeauna. Cine au fost în adolescență nu este cine vor fi ca adulți și, pe măsură ce continuă să experimenteze viața, vor continua să evolueze. A-ţi cunoaște copilul este o experiență ce durează întreaga viață. „Când eşti părinte, crezi că îţi cunoști relația cu copilul și crezi că îţi cunoști copilul”, a spus Gamboni.
Cere-i consimțământul înainte de a-i adresa întrebări personale
A-ți cunoaște copilul ar putea însemna să te scufunzi fără să știi în întrebări cu care copilul tău nu s-ar simţi confortabil. Înainte de a pune întrebări personale, Gamboni sugerează să îi ceri consimțământul pentru a vedea dacă este în regulă cu direcția în care se îndreaptă conversația. „Solicitarea consimțământului înainte de a pune întrebări îi permite persoanei să își dea consimțământul și să se pregătească pentru subiectul care urmează să fie abordat”, a spus Gamboni.
Creează limite sigure
Există limite ale relaţiei pe care s-ar putea să nu îţi dai seama că le încalci atunci când vine vorba de copilul tău, cum ar fi să pui întrebări sensibile despre viața lor personală. Pentru a-ți arăta respectul copilului tău, Gamboni sugerează stabilirea unor limite sigure. „Putem avea limite difuze, limite rigide, dar există și un lucru numit limite sigure”, a spus Gamboni. „Cum să creezi limite securizate este prin comunicarea care se află pe aceeași pagină și prin înțelegerea a ceea ce este și nu o încălcare a spațiului copilului dvs.”
Poartă devreme conversațiile dificile
A purta discuții pe teme sensibile cu copilul tău nu este niciodată ușor, dar neglijarea conversațiilor importante ar putea avea un impact negativ asupra deciziilor pe care le ia mai târziu în viață. Potrivit Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, când părinții întârzie să aibă conversații despre sex, consumul de substanțe și alte subiecte sensibile, colegii lor, mass-media și alte surse le oferă copiilor lor informații înainte de a le face. În loc să aștepte să aibă conversații importante, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA recomandă să porți conversații continue cu copiii până la adolescență și să foloseşti emisiunile TV, filmele sau cărţile ca puncte de plecare pentru conversații. Cu cât creezi mai mult un spațiu deschis pentru discuții, cu atât ar putea fi mai ușor pentru copilul tău să vină la tine cu întrebări dure.
Nu îi îngrămădi nevoile într-un singur grup
Fraţii își modelează viața reciproc – adesea în bine. Da, copiii tăi ar putea avea o natură similară, dar asta nu înseamnă că au aceleași nevoi. Pentru a avea o relație mai bună cu copiii tăi, Gamboni sugerează că cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte este „să-și cunoască copilul individual, spre deosebire de grup”. „Cred că ceea ce este atât de interesant este că este o narațiune atât de obișnuită [să spun]„ Îmi tratez copiii la fel ”, a spus Gamboni. „Dar tu nu, de fapt. Dacă te uiți la el doar la nivel de suprafață, îi tratăm pe copii mai mici diferit față de copiii mai mari. Suntem foarte diferiți ca indivizi. Ceea ce funcționează pentru cineva nu funcționează, pur și simplu, pentru toată lumea.”
Cunoaște-i personal partenerul
Când copilul tău începe o relaţie serioasă cu un partener de viaţă, modul în care îi tratezi partenerul va contribui la relația ta cu ei. Fiecare părinte își dorește ca şi copilul său să îşi împartă viaţa cu persoana perfectă, dar, în loc să îţi cicăleşti copilul pentru detaliile vieții amoroase, cunoaște-i personal partenerul. „Încurajez întotdeauna ca părinţii să-l cunoască personal pe partenerul copilului său”, a spus Gamboni. „Cred că, de multe ori, părinții cunosc partenerul copilului lor prin intermediul copilului și, pe cât de semnificativ este – vrei să obții perspectiva copilului tău despre ei – îți formulează propria opinie pe baza a ceea ce crezi despre partener.”
Respectați-i noile roluri de părinți
A avea un copil este un eveniment care schimbă vieți. Pe măsură ce copilul tău se adaptează la noul rol de părinte, respectă-i limitele și înțelege că nevoile lui de la tine ca părinte s-ar putea schimba. „Viața este plină de refluxuri și fluxuri de a re-cunoaște pe cineva când traversează schimbări semnificative de viață”, a spus Gamboni. „Nu doar copilul trece la rolul de părinte, ci şi părinții trec la rolul de bunici. Este o restabilire a limitelor, regulilor și rolurilor și re-cunoașterea copilului tău într-un mod pe care nu l-ai cunoscut până acum. [Copilul tău] nu va fi o persoană complet diferită după ce va avea propriul copil, dar este demn să reevaluezi care sunt nevoile copilului tău acum, că viața lor s-a schimbat.”
Acceptă că nu vei avea întotdeauna dreptate
Refuzul de a accepta responsabilitatea după ce a făcut o greșeală este un semn de comportament toxic. Toată lumea, inclusiv părinții, face greșeli, dar acceptarea când faptului că greșeşti îţi poate întări relația cu copilul. „Cred că un lucru important este ca părinții și copiii să-și stăpânească greșelile”, a spus Gamboni. „Nimeni nu ar trebui să ceară perfecțiune sau lipsă de greșeli, dar când ai mai puțin de 18 ani, este o raritate să fi auzit vreodată că părinții tăi își cer scuze pentru ceva.”
Repară lacrimile din relația voastră
Construirea unei relații mai bune cu copilul tău necesită mai mult decât acceptarea greșelilor pe care le-ai fi putut face. De asemenea, înseamnă să îţi faci timp pentru a repara lacrimile din relația voastră și pentru a construi o fundație durabilă de pe o suprafață potențial crăpată. „Scopul nu este acela de a evita ofensarea cuiva, scopul este – dacă ofensezi pe cineva – să îţi asumi, să-ți ceri scuze și să repari lacrimele”, a spus Gamboni. „Desigur, nu vrem să jignim pe cineva și, bineînțeles, nu vrem să rănim pe cineva, dar suntem ființe umane care vor face greșeli. Cred că dacă există un sentiment de asumare și leadership, atunci eşti într-o formă bună.”
Nu presupune ce nevoi are copilul tău, întreabă
Pe cât crezi că știi de ce au nevoie copiii tăi, cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât probabil vei şti mai puțin. În copilărie, ar fi trebuit să participe la activități distractive cu tine pentru a se simți apropiați, dar, ca adult, ar putea fi nevoie de niște sfaturi solide. Singurul mod prin care îl vei cunoaște este să întrebi. „Cred că ceva ce părinții tind să facă este să-și asume copilul”, a spus Gamboni. „Ceea ce s-ar putea face un pic mai mult pentru a evita acele interacțiuni potențial ofensatoare este doar să întrebi. Din nou, este esenţial să îţi cunoști din nou copilul și fă acest lucru punând întrebări. Întreabă-l pe copil, nu presupune. Cred că ofensivitatea poate sta în presupunere.”
Învață limba iubirii copilului tău
Așa cum ai învăța limbajul dragostei al partenerului tău pentru a avea o relație durabilă, tot așa ar trebui să înveți limba iubirii a copilului tău. „Limbile de dragoste ar putea fi cuvinte de afirmare, acte de serviciu, atingeri, cadouri și timp de calitate”, a spus Gamboni. „La sfârșitul zilei, majoritatea oamenilor trebuie să se simtă iubiți în relațiile lor, dar mulți oameni răspund diferit. Important de reținut este că toți răspundem iubirii în moduri diferite și presupunerea este o otravă.”
Participă la activități de care se bucură
Când copilul tău își exprimă interesul pentru o nouă activitate – cum ar fi cursurile de gătit sau un hobby nou – întreabă dacă te poți alătura distracției. Participarea la o activitate cu copilul tău poate crește apropierea, arătându-i copilului că eşti interesat să afli mai multe despre ceea ce îi aduce bucurie. „A face ceva în timp ce vorbești tinde să crească apropierea”, a spus Gamboni. „Așadar, nu există neapărat o activitate specifică pe care o recomand. Recomand să evaluezi la ce reacționează individul bine și apoi să îi încurajezi să se aplece în acest sens.”
Ascultă-le visele
Fie că speră să devină un superstar sau să înceapă propria afacere, atunci când copilul tău își dezvăluie pasiunile și visele cu tine este important să asculți. „Cred că, atâta timp cât copilul se asigură că se gândește și se iau în considerare pasiunile lor, sunteți într-o formă bună”, a spus Gamboni. „Este vorba despre comunicarea cu copilul.”
Acceptă-le sexualitatea și identitatea
Potrivit CDC, dacă un adolescent își împărtășește orientarea sexuală și se simte respins, bunăstarea lor generală poate fi influențată negativ. Adolescenții care sunt sprijiniți după ce și-au împărtășit identitatea cu părinții sunt mai puțin susceptibili de a experimenta depresia, de a încerca să se sinucidă, de a consuma droguri și alcool și de a se infecta cu boli cu transmitere sexuală. Educă-te și învață cum să îi sprijini.
Înțelege că sunt oameni
Fiecare părinte crede că copilul său este perfect de la cap până la degetele de la picioare, dar nu lăsa dragostea ta necondiționată față de ei să te orbească de faptul că și ei sunt oameni. „Ceea ce aud de la clienți este semnificația umanizării copilului tău”, a spus Gamboni. „Cred că lucrul special despre vârsta adultă emergentă este că umanizează sistemul și vă cunoașteți la un nivel diferit.”
Înțelege că nu mai sunt copii
Într-o clipită, copilul care odată avea nevoie de tine la fiecare pas, se va îndrepta spre facultate sau se va muta pentru a-şi începe propria viață. Oricât ți-ar fi dor de zilele în care erau copii, înțelege și respectă faptul că sunt adulți care trebuie să-și croiască propria cale de a experimenta viața. „Cred că o narațiune foarte comună pe care o aud cu clienții este sentimentul emergent al adulților de parcă nu sunt auziți sau tratați ca un adult”, a spus Gamboni. „Cu părintele, ei sunt obișnuiți ca şi copilul lor să fie într-un anumit mod și există cu siguranță o perioadă de tranziție între creșterea copiilor și creșterea adulților, care uneori nu este recunoscută.”
Oferă căldură și sprijin
Comunicarea este inima oricărei relații sănătoase. Potrivit Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din SUA, când părinții sunt calzi, încurajatori, receptivi și demonstrează bunătate și sprijin zilnic, adolescenții sunt mai capabili să poarte discuții dure, deoarece au încredere că părinții lor îi vor iubi indiferent de ce se va întâmpla.
Acceptă diferențele
Este în regulă să nu ai totul în comun cu copilul tău. Doar pentru că ai opinii, interese sau personalități diferite nu înseamnă că ești sortit unei vieți de neînțelegeri. Acceptă diferențele tale și profită de oportunitatea de a creşte pornind de la ele.
„Diferențele s-ar putea declanșa negativ, deoarece aduc uneori combativitate, dar ajustarea constă în găsirea unor modalități de a face diferențele complementare”, a spus Gamboni. „A fi la fel este ceea ce te aduce împreună, dar a fi diferit este ceea ce susține.” Pentru a evita transformarea diferențelor în relații distruse, evită aceste lucruri jignitoare care ar putea să afecteze relația cu copilul tău.
Sursa: www.theactivetimes.com