Recapătă controlul asupra propriei vieți și trăiește împlinit!

Cum am pierdut controlul asupra propriei vieți?
Trăim de aproape un an o perioadă haotică în care am trecut prin schimbări radicale. Avem în continuare restricții de circulație, lucrăm de acasă departe de contactul zilnic și personal cu colegii. Creierul nostru este supus la toate aceste schimbări și constatăm o creștere a stresului datorită lipsei de libertate și ca reacție la toate transformările prin care trecem. Stresul prelungit înseamnă creșterea sentimentelor de frustrare, de oboseală, scăderea atenției și a percepției despre calitatea vieții în general ceea ce poate duce la diverse boli dar și la o eficiență redusă la muncă.
În aceste momente pierdem controlul asupra propriei vieți, lăsăm factorilor externi puterea de a decide cum ne simțim.
Cum putem schimba perspectiva asupra provocărilor actuale?
În primul rând avem nevoie să conștientizăm că nu putem controla contextul. Toată lumea este afectată de pandemie. De asemenea este important să acceptăm că nu putem controla ce fac cei din jur, cum decid să acționeze. Alexandra Allam ne explică cum putem accepta situația în care ne aflăm chiar dacă suntem nemulțumiți de ea. Dacă un prieten decide să își asume o acțiune care știți că îl dezavantajează, nu poți decât să-l consolezi eventual. Atenție însă la intensitatea emoției tale. Este uman să ne sprijinim emoțional aproapele dar există pericolul de a suferi mai mult decât este necesar. Poate ai auzit pe cineva deja zicând “nu pot fi fericită dacă prietena/sora/colega mea este nefericită”.
controlul asupra propriei vieți
controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți , controlul asupra propriei vieți
controlul asupra propriei vieți
controlul asupra propriei vieți
În acest moment ai predat puterea personală altcuiva și nu știi ce va face cu ea. Poate continua să fie nefericit/ă ceea ce te va face de asemenea nefericit/ă. Poate decide să ia alte decizii nefericite și veți continua să suferiți alături fără a putea face nimic. Mai mult decât atât, o astfel de atitudine poate genera dependență pentru cealaltă persoană știind că ești alături și suferiți împreună. E ca și cum hrănești o emoție negativă involuntar. Nu-l ajuți pe celălalt încărcându-l cu responsabilitatea stării tale. Va căuta să se distanțeze sau se va adânci în starea sa actuală.
Singura ieșire este să iei decizia curajoasă de a prelua controlul asupra propriei vieți și de a pune limite privind ce permiți să te impacteze și cât.
Singurul lucru pe care îl putem controla este modul în care percepem realitatea, acțiunile noastre și propriile emoții.
Este important să devenim conștienți de modul în care gândim despre o situație și cuvintele pe care le folosim căci acest cuplu ne determină emoțiile și acțiunile.
Cu siguranță ai auzit sau poate ai spus “nu pot termina ce am de făcut la muncă din cauza colegei/colegului“. În acest moment ai cedat puterea personală celuilalt și începi să simțiți stresul și frustrarea. Urmează poate certuri sau discuții neplăcute din cauza întârzierilor ce apar. Poate apărea o lipsă de eficiență la locul de muncă, o stare de nervozitate în relațiile personale acasă și un somn nesatisfăcător.
Ce poți face pentru a schimba perspectiva asupra situației existente?
- Privește din afară faptele eliminând emoționalul. Evaluează gravitatea situației și împărte problema în etape (metoda “taie elefantul în bucăți pentru a-l putea mânca” :-)).
- Decide ce parte din taskuri poți rezolva singur/ă.
- Discuta cu colegul în cauză semnalându-i întârzierea și consecințele. Află care sunt motivele sale pentru întârziere.
- Află ce îi lipsește pentru a completa taskul său.
- Oferă-i suportul.
- Stabilește un nou termen.
- Eventual discutați împreună cu superiorul direct pentru ajutor suplimentar.
În acest moment ești cel care are controlul și inițiativa, ai trecut de la statutul de victimă la cel actor principal. La nivel mental, creierul va reduce secreția de adrenalină responsabilă de stres și va permite relaxarea organismului. Aplică acest mecanism de fiecare dată când observi convingerile limitative, de obicei fraze care spun de ce nu poți acționa, lăsând responsabilitatea pe o altă persoană, context sau viață în general.
Ai nevoie de sprijin pentru a crea un plan care să-ți permită să preiei controlul asupra situației prin care treci? Programează o discuție gratuită de 30 de minute cu mine AICI.