Burnout pe timp de pandemie și cum poți construi strategii de prevenire

În ultima vreme auzim tot mai des de sindromul de burnout. Interesant este că acum nu mai este asociat neapărat cu munca într-un birou și două ore în trafic. Dacă ne gândim bine, pandemia ne-a obligat să muncim mai mult de acasă. Se pare că acest lucru nu a diminuat starea de epuizare pe care o simt cei care lucrează de acasă ba chiar din contră.
Câte tipuri de burnout există datorită pandemiei?
- Burnout datorat lipsei de siguranță și securitate, la muncă sau în familie. Atunci când simți amenințarea stilului de viață de până acum sau lipsa de control a ceea ce ți se întâmplă te încarci cât mai mult cu activitate. Activitatea te ține ocupat și nu ai timp să reflectezi cum poți recâștiga controlul propriei vieți. Funcționezi pe cortizol de data aceasta, hormonul stresului, cu efect similar adrenalinei.
- Burnout datorat schimbărilor din modul tău de lucru. De multe ori nu mai există separarea între timpul și spațiul dedicat muncii și cel personal. Această graniță a devenit fluidă datorită ideii greșite că dacă tot ești acasă mai poți răspunde un email și seara, după orele normale de program. Abordarea este dăunătoare creierului care trebuie să facă schimbări bruște între momentele de muncă și de relaxare inducând o stare de stres, frustrare, anxietate chiar.
- Burnoutul digital nu este o noutate dar a devenit important pe măsură ce petrecem foarte mult timp în ședințe virtuale. Creierul nostru este obligat să folosească în comunicarea virtuală doar două simțuri auzul și văzul ceea ce nu este ceva normal. În dorința de a decoda cât mai bine relația cu interlocutorii, avem nevoie de mai mult decât o imagine 2D pe un ecran iar în cazurile când camera este închisă este și mai dificil. Constatăm că obosim mai repede într-o ședință virtuală comparativ cu o ședință față în față.
Avem din ce în ce mai multe aplicații care ne ajută să comunicăm în timp real însă, paradoxal, ele ne reduc productivitatea și cresc nivelul de stres. Atunci când primești un mesaj de la un coleg sau client pe slack, whatsap, messenger sau altele asemenea așteptarea este să răspunzi aproape instant. Întreruperea activității curente și revenirea la activitatea anterioară nu se face instant și fără pierdere a eficienței.
burnout , burnout, burnout , burnout , burnout , burnout, burnout,burnout, burnout
burnout
burnout
Cum previi sau îți revii din starea de burnout?
Răspunsul nu este simplu pentru că depinde de gradul de epuizare resimțit, de cauze, de manifestări. Un lucru este sigur, este nevoie de un proces de schimbare a mentalității și de construire a unei strategii de reziliență care să te împiedice să te întorci în starea de stres sau chiar de un medic. Acestea fiind spuse, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni sau diminua starea de epuizare.
- Stabilește limite clare între perioadele de muncă și cele de relaxare
- Lucrează cu pauze de 10 minute la fiecare oră. Ridică-te de la birou în această perioadă.
- Dacă este posibil, participă la ședințe din parc
- Fă curățenie printre grijile, activitățile, dorințele pe care le ai. Creează “cutia puterii personale” și pune acolo doar ceea ce poți tu controla.
- Elaborează un plan pentru a te concentra să realizezi doar ceea ce stă în controlul tău
- Participă la evenimente și cursuri online în această perioadă, investește în dezvoltarea ta personală
- Dacă nu faci mișcare deja și nu vrei să mergi la sală, poți face sport acasă
- Învață să respiri și să meditezi pentru a aduce mai mult calm în viața ta
- Consultă un dietetician care îți va recomanda alimentația potrivită
Este important să reflectezi asupra stilului tău de muncă și viață și să înțelegi ce anume te face să trăiești calm, relaxat, împlinit. Atunci când ajungi la epuizare este nevoie de timp și persistență în respectarea unui ritm pentru a recupera.
Dacă vrei să evaluezi ce te perturbă acum în viața ta profesională și personală descarcă acest test și apoi putem discuta ce opțiuni ai pentru a trăi împlinit/ă și satisfăcut/ă.
Am dezvoltat un proces care sprijină profesioniștii în recâștigarea controlului asupra propriei vieți și îmbunătățirea calității acesteia. Trebuie însă adaptat fiecăruia în parte, în funcție de context și alte obiective. Programează-te la o discuție pentru a descoperi cum te pot ajuta folosind acest link.