5 modele de relații nesănătoase

S-ar putea să crezi că ai găsit dragostea vieții tale – partenerul mult visat. Este posibil să fiți chiar într-o relație aparent sănătoasă pe termen lung. Dacă îţi doreşti ca această conexiune să dureze, există anumite stiluri de relații pe care ar trebui să le lucrezi pentru a le evita sau cel puțin pentru a le menține la minimum.
Iată cele mai frecvente 5 greșeli pe care oamenii le fac în relații:
1. A fi prea dependent.
Relațiile trebuie cultivate; nu pot înflori dacă sunt lăsate singure. Relația ta ar trebui să fie una dintre prioritățile de top din viața ta. Desigur, relația ta nu ar trebui să reprezinte toată viața ta: dacă ești reticent în a face planuri care nu necesită participarea amândurora până când nu ești sigur că partenerul tău nu are planuri, este posibil să dai prea multă greutate relației tale. Aceasta este o formă comună de comportament dependent. O alta ar putea fi că nu eşti dispus să-i permiţi celeilalte persoane să facă lucruri pe cont propriu sau să nu îi respecţi nevoia de a petrece timp singur.
2. A fi prea independent.
Dacă ceri întotdeauna ca lucrurile să fie într-un anumit fel, vei restrânge libertatea partenerului într-un mod nerezonabil. Compromisul este cheia succesului unei relații. Da, anumite valori de bază nu ar trebui să fie niciodată compromise: dacă unul dintre voi își dorește copii și celălalt nu, aceasta poate fi o valoare de bază care devine ne-negociabilă. Dar, în majoritatea domeniilor, trebuie să accepţi că nu veţi avea întotdeauna aceeaşi părere. Același lucru este valabil și în ceea ce privește luarea deciziilor: deși unele decizii pot deveni ale tale, altele trebuie luate împreună cu partenerul tău, să zicem, cum îți vei petrece vacanța de vară sau sezonul de vacanță.
3. Nu eşti dispus să faci sacrificii.
A fi într-o relație necesită în mod inevitabil sacrificii. Nu poți să trăiești singur/ă și să fii totuși parte a unei relații angajate pe termen lung. Relațiile necesită numeroase sacrificii, chiar dacă minore. Totul se rezumă la încheierea unor acorduri rezonabile între ele care să satisfacă propriile voastre nevoi. Dacă ai fost de acord să informezi cazurile când întârzii acasă, nu poți rămâne afară fără a anunța cealaltă persoană. Dacă obișnuiai să mergi la petreceri în fiecare weekend, dar celeilalte persoane nu îi plac deloc petrecerile, trebuie să găsești un punct de mijloc. Poate că nu este întotdeauna grozav să renunți la o parte din autonomia ta. Din păcate, relațiile nu pot prospera dacă nu sunteți dispuşi să sacrificați unele dintre dorințele și preferințele voastre.
4. Nu poți comunica despre lucrurile care te deranjează.
Niciodată doi oameni nu pot fi exact la fel în preferințele, comportamentele și manierele lor. Este obligatoriu să existe aspecte ale preferințelor, comportamentelor sau manierelor celeilalte persoane care, în cele din urmă, te vor deranja. Cu toate acestea, unele cupluri nu sunt în măsură să își comunice acest lucru reciproc într-un mod sănătos. Lasă supărarea să se acumuleze până explodează sau își scot frustrarea după o discuţie aprinsă. Este esențial pentru succesul unei relații să poți transmite lucruri negative partenerului tău fără ca acestea să se ofenseze. La fel, ar trebui să fii dispus să asculți problemele pe care partenerul tău le regăseşte la tine. Atunci când aspectele negative sunt lucruri rezonabile care pot fi ușor remediate, ar trebui să fiți amândoi dispuși să lucrați la schimbarea a ceea ce nu îi place celeilalte persoane sau cel puțin să ajungeți la un acord rezonabil cu privire la ceea ce trebuie făcut. Este important ca aceste conversații să aibă loc în mod regulat, atunci când ambele părți sunt calme și conectate.
5. Încurajarea explicită sau implicită a inegalității.
Deși norma culturii de astăzi, cel puțin în rândul adulților mai tineri, este să presupunem că oamenii ar trebui să fie egali în relații, rămâne ușor să continuăm modele de inegalitate de modă veche. Dar egalitatea este esențială pentru o relație sănătoasă pe termen lung. Dacă tu și partenerul tău aveți ambii locuri de muncă cu normă întreagă ar trebui să contribuiți în mod egal la sarcinile gospodăriei, inclusiv gătitul, curățarea, cumpărăturile, îngrijirea copiilor, etc. Unele cupluri își dau seama că pot împărți aceste sarcini în așa fel încât să aibă sens pentru ei; dacă o persoană este un bucătar grozav, iar cealaltă preferă să spele vasele, pot fi de acord că una gătește, iar cealaltă curăță după aceea. Cu toate acestea, egalitatea într-o relație depășește împărțirea sarcinilor: deciziile care țin de relația sau care afectează grav relația trebuie luate împreună.