4 moduri prin care mişcarea te poate face mai fericit

Știi acel sentiment când tocmai ai terminat un antrenament intens, iar starea ta este mult mai bună decât înainte? Uneori, chiar și atunci când nu ești motivat să faci mișcare, promisiunea acestui sentiment este suficientă pentru a te motiva să ajungi la sală. S-ar putea să numeşti acest sentiment o cursă de endorfină – ceea ce nu este pe deplin neadevărat, dar dovedește că exercițiul fizic şi mişcarea te face mai fericit în diferite moduri.
Nu există nimic asemănător cu „goana de endorfină” indusă de exercițiile fizice, însă, potrivit psihologului Dr. Kelly McGonigal, endorfinele explică doar o mică parte. Există multe alte moduri în care exercițiul ne face mai fericiți – prin scăderea nivelului de stres, reducerea sentimentelor de singurătate și izolare și ajutarea oamenilor să amelioreze anxietatea și depresia, printre alte beneficii.
Mișcarea te ajută să creezi noi conexiuni cu cei din jurul tău
„Mișcarea în sine te pregătește să te conectezi cu ceilalți. Aceasta este doar chimia creierului. Când îți crești ritmul cardiac, când îți folosești corpul, când îți angajezi mușchii, îți schimbi chimia creierului într-un mod care face mai ușor să te conectezi cu ceilalți și să ai încredere în alți oameni. Îmbunătățește plăcerile sociale, cum ar fi râsul sau o îmbrățișare”, afirmă McGonigal.
Dacă umăreşti câțiva antrenori de fitness sau influenceri de fitness pe rețelele de socializare, îi vei vedea folosind cuvinte precum „fit fam”, „fit family” sau hashtagul #fitfam. Termenul se referă de obicei la un grup de oameni cu care te antrenezi în mod regulat, pe care îi consideri prieteni sau familie, deoarece vă leagă iubirea față de același antrenament. McGonigal spune că acest lucru se datorează în mare parte ceea ce se întâmplă în creierul tău atunci când faci mișcare cu alții.
„Cu oricine te antrenezi, din cauza modului în care exercițiile fizice modifică chimia și perspectiva creierului nostru, începi să simți un adevărat sentiment de legăturăfaţă de oamenii cu care te deplasezi. De aceea oamenii vor vorbesc despre cei cu care lucrează ca „familia de fitness, deoarece ne oferă într-adevăr un sentiment de apartenență şi ne ajută la construirea unor relații care pot fi adevărate prietenii și surse de sprijin. Am văzut acest lucru întâmplându-se în propriile ore de antrenament”, spune McGonigal, care predă și cursuri de exerciții de grup.
A avea o „familie de fitness” poate însemna mai mult decât să ai doar un grup de oameni de care poți depinde pentru a lucra cu tine. Când te conectezi cu persoane care au valori și intereselor comune, există automat șanse mai mari ca relația voastră să fie și mai puternică, deoarece împărtășeşti aceleaşi lucruri cu ei. Și experții sunt de acord, a avea relații și conexiuni puternice în viață este unul dintre cei mai importanți factori ai fericirii generale.
Exerciţiile fizice ajută la reducerea anxietăţii şi depresiei
Probabil ai auzit că exercițiile fizice măresc endorfinele, dar cresc și multe alte substanțe chimice ale creierului care te fac să te simți fericit. „Când faci mișcare, cresc endorfinele, dopamina, adrenalina și endocannabinoidul – toate acestea sunt substanțe chimice ale creierului asociate cu senzația de fericire, senzația de încredere, senzația de capacitate, senzații reduse de anxietate, stres sau durere fizică”, spune McGonigal.
Exercițiul este, de asemenea, demonstrat că ajută unii oameni cu depresie, despre care experții spun că s-ar putea datora unei creșteri a celulelor nervoase din creier care are loc atunci când faci mișcare.
O altă substanță chimică care se dovedește a ajuta la ameliorarea stresului și la creșterea fericirii este miokina, pe care corpul tău o creează atunci când mușchii tăi se contractă. „Aceste miokine încep să-ți schimbe funcția și structura creierului în moduri care te fac mai rezistent la stres și pot ajuta oamenii să se recupereze după depresie și chiar tulburări de anxietate”, afirmă McGonigal.
Exercițiile fizice te pot ajuta să îţi sporeşti încrederea
Când vine vorba să te simți mai fericit și mai puternic în viață, este esențial să ai încredere. Potrivit lui McGonigal, exercițiile fizice te ajută să îţi sporeşti încrederea, deoarece atunci când te antrenezi, faci ceva provocator alături de alte persoane (în mod ideal), care îţi oferă un sentiment de realizare și muncă în echipă.
„Atunci când te antrenezi cu alți oameni, creezi un puternic sentiment de posibilitate „mai mare decât sinele”, care îi face pe oameni să se simtă mai optimiști și mai puternici”, spune McGonigal. „Și le permite oamenilor să se simtă mai împuterniciți în ceea ce privește confruntarea cu provocările din propria lor viață. Și acesta este un avantaj secundar interesant, deoarece există un sentiment întruchipat al „suntem în acest lucru împreună” care se traduce prin încredere în sine și capacitatea de a face față provocărilor din viața ta.”
Exercițiile în aer liber au un efect asupra creierului similar cu meditația
În cercetările lui McGonigal, ea a constatat că exercițiile fizice în aer liber pot avea un efect similar asupra creierului și stării de spirit ca meditația. „Mişcarea în aer liber are un efect imediat asupra dispoziției, care este extrem de puternică pentru depresie și anxietate, deoarece induce o stare în creier care este foarte asemănătoare cu meditația, o stare de conștientizare deschisă”, spune McGonigal.
„Pentru persoanele ale căror minți nu sunt cei mai buni prieteni ai lor și care se confruntă cu ruminarea și îngrijorarea, ceva la fel de simplu ca mersul la plimbare sau plimbarea cu bicicleta în aer liber, poate avea un efect profund imediat care poate ajuta la o ușurare extraordinară, deoarece invită mintea să se deplaseze fără niciun efort în această stare meditativă”, afirmă McGonigal.
Sursa: www.cnet.com