3 Semne ca metoda SMART saboteaza soloprenorii

Și cum poți stabili obiective aliniate cu tine însăți

Am observat de-alungul timpului că multe persoane nu realizează diferența dintre procesul de stabilire a obiectivelor și de realizare a acestora.

Această confuzie este una dintre principalele motive pentru care atât de mulți antreprenori și profesioniști se luptă să transforme viziunile lor ambițioase în realitate palpabilă.

Lucrând cu coachi și terapeuți, am descoperit că aceste provocări sunt și mai accentuate pentru experții care se avântă pentru prima dată în lumea antreprenoriatului.

Stabilirea Obiectivelor: Un Proces Complex

În experiența mea lucrând cu clienți din diverse domenii, am observat că metoda SMART, deși populară, adesea nu este suficientă pentru a garanta succesul în realizarea obiectivelor.

Este ușor să cazi în capcana stabilirii unor obiective care par perfect măsurabile și realizabile, dar care, în practică, se dovedesc a fi demotivante sau irelevante pentru aspirațiile pe termen lung.

Pentru a funcționa, metoda SMART are nevoie de un sistem de morcov și băț.

Pentru mulți, mai ales pentru soloprenori, care nu au un șef să îi monitorizeaze, aceasta se poate simți mai mult ca un efort imens decât ca un ajutor real.

Cu alte cuvinte metoda SMART te poate ajuta să stabilești ce vrei să faci, dar nu neapărat să și faci acele lucruri

De ce Metoda SMART eșuează adesea pentru soloprenori?

  1. Lipsa de aliniere cu misiunea personală

Obiectivele SMART tind să fie foarte centrate pe rezultate concrete, fără a lua în considerare valorile și misiunea personală. Acest lucru poate crea un decalaj între ceea ce facem și ceea ce ne dorim cu adevărat să realizăm, ducând la frustrare și demotivare.

  1. Dificultăți în estimarea realistă

Mulți dintre clienții mei știu cum să își atingă obiectivele pe care le-au stabilit anul anterior, dar se confruntă cu incertitudini atunci când trebuie să își propună ținte noi. Cât de ambițioși ar trebui să fie? Cum pot să știe ce este realist fără a-și limita potențialul și în același timp să nu devină anxioși fiindcă nu le pot atinge pe cele noi?

  1. Construirea unui mindset adecvat

Metoda SMART nu ajută la formarea mentalității necesare pentru a evolua la nivelul următor. Este crucial să acționăm nu doar conform obiectivelor și planurilor pe care le avem, ci și dintr-o stare de convingeri și obiceiuri care sustin acele obiective.

O Nouă Perspectivă în Stabilirea Obiectivelor

  1. Începe cu „De Ce?”

Stabilirea eficientă a obiectivelor începe cu o întrebare simplă, dar profundă: „De ce?” Acest „De ce” trebuie să fie aliniat cu motivația și valorile tale interioare. Înțelegându-ți motivațiile, vei putea stabili obiective care rezonază cu ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

2. Inspiră-te de la viitorul tău „Eu”

Imaginează-ți că ai atins deja obiectivele propuse. Ce convingeri, cunoștințe și obiceiuri ai avea? Încearcă să adopți aceste caracteristici de acum și să acționezi din energia și încrederea pe care le-ai avea ca și cum obiectivele tale sunt deja realizate.

3. Colaborează cu un Mentor

Un mentor sau un coach este de neprețuit în călătoria ta. El sau ea te poate ghida să implementezi acțiuni concrete iar în același timp să îți menții ritmul și direcția, oferindu-ți feedback și suport constant.

Te invit să participi la atelierul meu „De la Stabilirea la Realizarea Obiectivelor”, unde vei învăța cum să depășești autosabotajele din prezent și să navighezi prin provocările procesului de realizare a obiectivelor. Aici vei descoperi strategii practice pentru a transforma fiecare vis într-un plan de acțiune concret.

În încheiere, îți propun să reevaluezi modul în care îți stabilești obiectivele. Este timpul să treci de la o metodă care îți spune ce să faci, la una care te motivează cu adevărat să faci acele lucruri.

Schimbarea începe cu tine. Alege să fii actorul principal în povestea succesului tău.

poza adriana 400 x 400 px

Adriana Radu

Digital Business Mentor

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *