10 obiceiuri pentru a consolida relația părinte-copil

Toţi părinţii tânjesc către acele momente apropiate cu copiii care le fac inimile să se topească de bucurie. Conexiunea este la fel de esențială pentru noi, ca părinți, cât și pentru copiii noștri. Această legătură este, de asemenea, singurul motiv pentru care copiii respectă de bună voie regulile noastre. Copiii care se simt puternic conectați cu părinții vor să coopereze, dacă pot. Când au încredere în noi să înțelegem, să fim de partea lor, sunt motivați să ne urmeze exemplul atunci când pot.
Cercetătorii ne reamintesc că avem nevoie de cinci interacțiuni pozitive la fiecare interacțiune negativă pentru a menține sănătoasa orice relație. Și din moment ce petrecem atât de mult timp ghidând – de asemenea, corectând, reamintind, certând, cicălind și strigând – este important să ne asigurăm că petrecem de cinci ori mai mult timp în legătură pozitivă.
Având în vedere că părinții au cea mai grea treabă de pe pământ, singura modalitate de a păstra o legătură puternică cu copiii noștri este să ne construim obiceiuri zilnice de conectare. Iată 10 obiceiuri care nu adaugă timp zilei tale, dar adaugă conexiune. Simplu, dar incredibil de puternic, aceste obiceiuri vindecă deconectările vieții de zi cu zi și construiesc inteligența emoțională.
1. 12 îmbrățișări (sau conexiuni fizice) în fiecare zi.
După cum a spus faimos terapeutul de familie Virginia Satir, „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere.”
Strânge-ţi în braţe copilul: primul lucru dimineața și ultimul noaptea. Îmbrățișați-vă când vă luați la revedere, când sunteți reuniți, dar şi fără un motiv anume. Faceți contact vizual și zâmbiți, care este un alt tip de atingere.
2. Jucaţi-vă.
Râsul te menține conectat cu copilul tău stimulând endorfine și oxitocină la amândoi. A face din râs un obicei zilnic îi oferă copilului tău șansa să râdă de anxietățile și supărările care, altfel, îl fac să se simtă deconectat – și mai probabil să acționeze. Și jocul îi ajută pe copii să dorească să coopereze. Care este probabil să funcționeze mai bine?: „Vino să-ți iei micul dejun chiar acum!” sau „Mică Gorilă, este timpul pentru micul dejun! Uite, ai nişte banane pe fulgii de ovăz!”?
3. Opreşte tehnologia atunci când interacționezi cu copilul tău.
Copilul tău își va aminti astfel pentru tot restul vieții că a fost suficient de important pentru părinți încât și-au oprit telefonul pentru a o asculta. Chiar și oprirea muzicii în mașină poate fi o invitație puternică de conectare, deoarece lipsa contactului vizual într-o mașină elimină presiunea, astfel încât copiii (și adulții) sunt mai predispuși să se deschidă și să împărtășească.
4. Conectați-vă înainte de tranziții.
Copiilor le este greu să treacă de la un lucru la altul. Ei au nevoie ca noi să-i „co-reglăm” în acele momente în care chiar nu vor să renunțe la ceea ce fac pentru a trece la ceva ce vrem noi să facă. Dacă îl privești în ochi, îi folosești numele, te conectezi cu el și apoi îl faci să chicotească, îi vei da un pod pentru a se descurca printr-o tranziție dură.
5. Fă-ți timp pentru unul câte unul.
Fă tot ce trebuie pentru a programa 15 minute cu fiecare copil, separat, în fiecare zi. Alternează să faci ceea ce dorește copilul tău și să faci ce vrei tu în acel timp.
6. Spune-le bun venit emoţiilor.
Sigur, este incomod. Dar copilul tău trebuie să-și exprime emoțiile sau ele îi vor conduce comportamentul. În plus, aceasta este o oportunitate de a-ţi ajuta copilul să vindece acele supărări, care vă vor aduce mai aproape. Așadar, convoacă-ți toată compasiunea, nu lăsa furia să declanșeze și întâmpină lacrimile și temerile care se ascund întotdeauna în spatele furiei. Aminteşte-şi că eşti cel în care are suficientă încredere pentru a plânge. Recunoaște-i toate acele sentimente și oferi-i înțelegerea durerii. Aceasta creează siguranță, astfel încât să se poată deplasa prin acele emoții și să se întoarcă în conexiune, după care se va simți mai relaxat, mai cooperant și mai aproape de tine.
7. Ascultă și empatizează.
Conexiunea începe cu ascultarea. „Uau! …. Văd …. Într-adevăr? … Cum a fost asta pentru tine? … Spune-mi mai multe …”
Obiceiul de a vedea lucrurile din perspectiva copilului tău îl va asigura că îl tratezi cu respect și cauți soluții de tip win-win. Te va ajuta să vezi motivele comportamentului care altfel te-ar înnebuni şi te va ajuta să-ți reglezi propriile emoții, astfel încât atunci când butoanele tale sunt împinse și te găsești în „luptă sau fugă”, copilul tău nu seamănă atât de mult cu inamicul.
8. Încetineşte și savurează momentul.
În loc să îţi grăbeşti copilul prin program, foloseşte fiecare interacțiune ca o oportunitate de a vă conecta. Încetinește și împărtășește momentul cu copilul tău: lasă-l să miroasă căpșunile înainte să le pui în smoothie. Miroase-i părul. Ascultă-i râsul. Privește-l în ochi, împărtășind acea cea mai mare dragoste. Conectează-te în măreția momentului prezent, care este într-adevăr singurul mod în care ne putem conecta.
9. Conversația dinaintea somnului.
Stabileşte ora de culcare a copilului tău puțin mai devreme, astfel încât să vă bucuraţi de câteva clipe de conectare. Aceste momente de conexiune invită la suprafață ceea ce copilul tău confruntă în prezent, indiferent dacă este ceva ce s-a întâmplat la școală sau grijile cu privire la excursia de mâine. Trebuie să rezolvi problema ei chiar atunci? Nu. Ascultă. Recunoaște-i sentimentele. Asigură-ți copilul că îi auzi îngrijorarea și că împreună o veți rezolva mâine. A doua zi, asigură-te că faci ceea ce ai promis. Vei fi uimit de modul în care relația cu copilul tău se aprofundează. Și nu renunța la acest obicei pe măsură ce copilul tău crește. Noaptea târziu este adesea singura dată când adolescenții se vor deschide.
10. Fii acolo.
Cei mai mulți dintre noi trecem prin viață pe jumătate prezenţi. Copilul tău are aproximativ 900 de săptămâni de copilărie cu tine înainte de a părăsi casa. Va dispărea înainte să-ți dai seama. Încearcă acest lucru ca o practică: când interacționezi cu copilul tău, fii prezent 100%. Doar fii acolo, chiar în acel moment și lasă să dispară orice altceva.
Sursa: www.psychologytoday.com